Neteja de la boca i les dents

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Només un de cada tres espanyols (35%) va al dentista només quan té algun problema, cosa que ens situa entre els europeus que menys visiten l’odontòleg.


¿Cada quan ens rentarem les dents? Cada dia. Desprès de cada àpat.
 

¿I si no ho fem? Si desitjem una bona protecció i cura de la nostra salut en les dents ho farem. A més, repercuteix en l'alè, la imatge, el sistema digestiu, ...
 

Tinguem en conte l'edat. A més edat menys defenses. Els hàbits els hem d'agafar des de petits, acostumant-nos a una bona higiene dental i prevenint futures malaltíes.
Es important netejar les restes de menjar dels àpats de cada dia i així també eliminar la placa o sarro que s'hi forma. Evitarem que els bacteris no es quedin en la nostre boca i provoquin complicacions i enfermetats.

 

¿ QUÈ ÉS LA PLACA O EL SARRO ?

La placa dental quasi no es visible al notre ull.  És una capa molt fina de color blanc i groguenc que es forma a sobre les dents produïda per els restes d'aliments, els bacteris  i els gèrmens. Es forma de forma continuada engantxant-se a les dents, a les genives i a la llengua una vegada hem acabat de menjar. Sinò ens netejem la boca es crean bacteris que provoquen més dolències i transtorns. Inclòs a la  saliva. Aquesta produeix àcids que fan mal bé les nostres dents i el seu esmalt. Les nostres dents queden al descobert i desprotegides, per el que amb el temps, es produeixen càries i certes malalties sobretot a les genives (gingivitis, irritació o inflamació).
La placa dental o sarro s'enganxa a la dent, però amb més facilitat en la línia de les genives. Quan aquesta placa s'adhereix i endureix de forma permanent en la dent, és el que coneixem com la tosca. Quan apareix la tosca l'higienista ho ha d'eliminar.


Neteja de la boca i les dents: Quan, com i què

 

¿Quan?
Després de cada menjar. Esmorzar, dinar i sopar, sobretot. 

 

¿Com?
Per tenir una bona higiene dental és recomanable segueixi aquests passos:
1. El raspallat de les dents, genives i llengua.
2. En adults passar-hi el fil dental, seda dental o raspall interproximal.
3. En adults, com a complement per una neteja complerta, utilitzar l' irrigador dental.
I amb l'irrigador o sense, utilitzarem el Col·lutori.

 

¿Què?
Per tenir una bona higiene bucal és necessari:

  • Pasta de dents

  • Col·lutori

  • Xiclets

  • Raspall de dents

  • Fil dental, seda dental o raspall interproximal

  • Irrigador dental 

Pasta de dents
La pasta de dents també forma part, igual que el raspall, de la correcta neteja de les dents.
Hi ha molts tipus de pastes amb diferents actius, però és recomanable que contingui fluor, sobretot en les pastes de dents infantils, ja que prevé la formació de càries. Els altres actius que podem trobar en una pasta són antibacterians que ajudaran a contrarestar els bacteris bucals.
Trobarem diferents pastes de dents per usos concrets d'higiene i protecció, desensibilitzants, reparadores, remineralizadoras de l'esmalt, per l'alè, ... Les trobem en forma de crema o gel. La millor fòrmula és que contingui 1.000 parts x 1.000.000 de Fluor aproximadament.

 

Col·lutori
Principalment que sigui bactericida, actuant davant la placa i evitant el mal alè.
El col·lutori és una solució líquida que compta amb els mateixos principis actius que la pasta, però en concentracions més baixes. Així, per exemple, pot dur fluor per prevenir la càries o agents antisèptics que ens ajudaran a fer front a la gingivitis. 
Tot i dur els mateixos principis que la pasta, el col·lutori no serveix com a substitut d’aquesta. De col·lutoris n’hi ha de molt tipus. Per escollir-lo, el millor és consultar amb el farmacèutic, que ens vendrà el producte més adequat segons les nostres necessitats. Si el comprem sense consultar, hem de tenir en compte una norma bàsica: per als nens menor de 12 anys són recomanables els col·lutoris sense alcohol i amb baixa concentració de fluor.
Ús preventiu: Encara que no serveixen per tractar la placa i malalties associades, sí que inhibeixen la formació de la placa, per la seva acció antibacteriana. Inclouen agents com l’hexetidina (gràcies a les seves propietats antifúngiques i antibacterianes s’utilitza molt com antisèptic), clorur de cetilpiridini, olis essencials fenòlics i triclosan (redueix la placa, tot i que en menor mesura que la clorhexidina).
Abans de raspallar-se: La seva funció és estovar la placa per afavorir la raspallada. Contenen tensioactius (detergents).
Tractament de la placa, gingivitis i càries: El principi actiu són les biguanides, sobretot el digluconat de clorhexidina (agent antisèptic d’ampli espectre i el més utilitzat en malalties de les genives i per remineralitzar les càries). S’han d’utilitzar 30 minuts després de la raspallada, ja que els principis actius dels dentifricis poden anul·lar la seva efectivitat.
Tractament de la hipersensibilitat: Aquest tipus de col·lutoris solen contenir nitrat potàssic o clorur d’estronci.

 

Xiclets
Els xiclets s'han d'utilitzar quan no podeu netejar-vos la boca i les dents. Sí que poden ajudar a disminuir la formació de placa.
Ajuden a que es arrossegament alguna resta de menjar evitant així la proliferació de bacteris, i fins i tot evitarà el mal alè.

 

Raspall de dents
A més de la pasta de dents, l'altre punt fonamental és el raspall (elèctric o manual). Encara que podem fer servir un raspall senzill, recomano utilitzar un raspall de qualitat i que s'adapti bé a cada boca, preferiblement anatòmic.
El raspall ha de tenir el mànec còmode per utilitzar.
Prefereixo aconsellar unes truges suaus que unes fortes que poden danyar la geniva.
Cal canviar el raspall sovint; no usar-lo desgastat, ja que si no, no neteja correctament. Cal canviar-lo al menys cada tres mesos.
Els raspalls elèctrics són còmodes d'usar i netejan amb més profunditat. Canviarem els capçals també cada 3 mesos.

 

El temps de respallat,
Es necessiten un mínim de tres minuts per netejar-se correctament les dents, i si cal, sobretot en els nens és aconsellable, posar un rellotge o una petita alarma per marcar el temps.

Els moviments, les zones a netejar
Per netejar correctament les dents no s'ha de pressionar el raspall: cal fer massatges les dents en forma vertical i deixar que les truges arribin a tot arreu fins a la geniva de manera suau.
És preferible tenir un ordre per no deixar-se cap part sense netejar, dividint la boca, amunt i avall, dreta i esquerra. Per la part interna i externa de les dents.
També hauríem de tenir en compte la higiene de la llengua amb el mateix raspall o amb un raspador especial per a això.
Un cop raspallats les dents, l'esbandida bucal ajudarà a eliminar la resta de placa i bacteris i encara que no és impresdincible, ajudarà a refrescar la boca. Molts col·lutoris contenen antisèptics que ajuden a combatre els bacteris.

 

Edat de la persona
El que sí queda contrastat, és l'edat d'inici. Quan més petits siguem millor ja que requereix una mentalitat constant de prevenció i salut bucal.
Edat infantil: imprescindible els raspalls. Inclosos els elèctrics dissenyats per els tamanys de la boca i dents. A més, per una bona salut d'higiene, els colutoris ajudaran a possibles afeccions futures, mal alè, ...
Edat adulta: Si la persona està en tractaments o amb aparells bucals. El raspall de dents en ortodòncia o altres dolències ha de ser aconssellat per professionals mentre duri el tractament.

 

 

Fil dental, seda dental o raspall interproximal
És aconsellable també la higiene interdental, amb fil dental o raspalls interdentals, ja que moltes vegades és difícil assolir aquesta part de la dent amb raspalls.

 

Irrigador dental 
S'utilitza desprès del fil, seda o interproximal. És un complement per una neteja complerta. S'utilitzen per arribar als espais més difícils. Neteja i elimina amb suavitat i eficàcia. Utilitza aigua i una mica de pressió. El que s'aconssegueix és que desprèn la placa bacteriana i estimula les genives allà on el raspall no arriba.
Hi han per infantil, adults i de viatge. També n'hi han amb raspalls de dents inclosos.
Ho recomanem per a  persones amb implants i ortodòncia o que pateixen enfermetats rel·lacionades amb les genives: Gingivitis, Periodontitis. És la forma més efectiva d' ajudar a la neteja bucal i cuidar les genives per estar sanes. Amb l'irrigador dental aconseguim que la geniva quedi més neta i rep un massatge suau que ajuda a que es mantingui més sana. Fins i tot hi ha ocasions en què  se li pot aconsellar diluir en el recipient de l'aigua una mesura de col·lutori especial per a aquestes malalties .
Els irrigadors dentals són efectius i bons per a la salut dental dels beneficis que aconseguim amb ells:

  • Eliminem una major placa bacteriana, evitant l'aparició de càries.

  • Redueix el sagnat i millora la salut de les genives.

  • Controla la inflamació de les genives i la gingivitis.

  • Permet una neteja i cura de corones, implants dentals i aparells d'ortodòncia, ponts fixos o extraïble, fundes ...

  • Major sensibilitat de neteja i frescor de la cavitat bucal.

 

 

QUÈ EFECTES SECUNDARIS POT PORTAR UNA FALTA D'HIGIENE DENTAL

 

Les càries son el resultat d'una mala neteja bucal per l'acumulació de bacteris. Sinò intervenim l'inici amb una clínica, el resultat serà la seva extensió fins que arribi al nervi.

¿Podem aturar-la amb una bona higiene doncs? Podrem fer que es retardi el temps fins arribar al nervi.
 

El sistema digestiu s'inicia a la boca. Qualsevol alteració, infecció o malatía bucal repercutirà en el nostre sistema digestiu sistemàticament.
 

En el segon dibuix hi veiem la importància en la bona salut de les genives. Sinò tenim cura de la neteja d'elles tindrem mal alè, gingivitis, dolor, càries, ...

 

La placa o sarro genera els àcis i els bacteris a la boca que afecten al deteriorament de l'esmalt dental. Aquest,  no pot protegir la dent i s'origina la formació de càries. Alguns aliments com el sucre són formadors d'àcids a gran vel·locitat. Aproximadament, l'àcid comença a afectar als vint minuts desprès de menjar.
 

Si nò aturem l'inici de la càries quan danya l'esmalt i la dentina, afectaràn a la zona del nervi i la irrigació venosa. Llavors podríem arribar a perdre la dent.

 

Una altre zona afectada per els àcids i bacteris són les genives. Quan la placa dental o sarro (acumulació de bacteris) s'enganxa a la geniva que toca el dent pot infectar-la i inflamar-la amb la consequència de possibilitat de sagnar, formar pus i mal alè.

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

 

© 2016 by Clínica Dental Elisabet Sanjaume

Created by joanmarcfortunyibres