Com tenir unes dents blanques

 

Tenir unes dents blanques, és un dels reptes per millorar l'aspecte.

 

Ningú no pot negar que un somriure amb dents blanques afavoreix molt, dóna imatge de salut, higiene i és agradable.

 

Les dents es taquen amb el temps, o amb la mateixa formació de la dent. Les taques no són totes del mateix color, algunes tendeixen més a marronoses, groguenques o grises.

 

Quan tendeixen a marrons solen ser causa de la formació de la dent des de petits, la majoria de vegades a causa de les tetraciclines (antibiòtics, molt habituals, a més). Aquests enfosqueixen les dents, quan els pren la mare durant l'embaràs, durant la lactància o en els primers anys de la vida.

Els altres tons tant el groc com el gris, són més, depenent de l'edat i els productes que poden tacar. Amb els anys, les dents també perden el blanc.

 

Amb l'edat les dents es tornen grogues també per desgast de l'esmalt, que és la part més externa de la dent i que protegeix la dentina.

La dentina és groguenca, així que quan es va desgastant l'esmalt es fa mes fi i transparent i les dents es veuen més grogues.

Ja sigui per substàncies externes ( les més perilloses el tè, el cafè, el fumar i el vi negre, la clorhexidina ). Aquest últim el contenen molts productes específics per al mal de coll o al problema de la gingivitis, en què les genives sagnen i estan inflamades.

 

En els nens un excés de fluor durant la formació dental també pot groguejar les dents. Substància que per unir-se en la formació de l'esmalt en la infància, fa que es formi ja d'un color mes groguenc l'esmalt.

Tot i que cada persona segons s'ha anat formant la dent, té un to diferent de blanc, els blanquejadors solen baixar alguns tons.

 

BLANQUEJADORS PROFESSIONALS 

 

TRACTAMENT AMB LLUM UV, I LASER

Els tractaments en el dentista són mes ràpids que els que puguem fer a casa nostra, tot i que també mes forts, i conseqüentment més cars.

 

Encara que si el que es vol és blanquejar ràpidament, o el problema és realment greu, és el mètode més adequat.

El tractament es basa en aplicar una capa de peròxid d'hidrogen, i després aplicar llum activadora, (UV), encara que aquest tractament s'ha de continuar a casa, el dentista li preparés unes fèrules a mesura que es posarà unes hores al dia, juntament amb un producte amb peròxid de carbamida.

Algunes vegades aquest sistema deixa una mica de sensibilitat a les dents i en les genives, tot i que desapareix al cap d'uns dies.

El professional odontòleg és el que ha de informar-lo de les precaucions a prendre, de les cures abans i després del blanquejament dental.

 

BLANQUEJADORS PERSONALS, DIARIS O NO

Pasta de dents blanquejadores

Hi ha molts tipus de pasta de dents, i la veritat és una cosa difícil quan volem comprar un. Ja que totes prometen blanquejar les dents, però els preus són molt diferents i els components també, llavors quina és la que m'és més apropiada?

 

Blanquejadors abrasius

Aquestes pastes de dents blanquejadores són les mes econòmiques, blanquegen gràcies a les petites partícules que contenen, generalment són sílica, carbonat càlcic o fosfat dicàlcic.

 

Aquestes pastes de dents solen ser les mes econòmiques i són especialment efectives quan hi ha taques. Ja que aquestes actuen "rascant" Encara que cal vigilar ja que si són molt abrasives, poden espatllar o trencar l'esmalt. La capacitat d'abrasió d'aquestes pastes vénen mesurades per la RDA (Relative Dentin Abrasivity, a USA) i els nivells màxims autoritzats són de 200.

Per dents sensibles és important que aquests nivells siguin baixos. Si la pasta porta a més alguna sal fluorada, ajudarà a protegir l'esmalt.

 

Blanquejadors químics

Aquestes pastes de dents solen contenir com a agent blanquejador el peròxid de carbamida, el peròxid d'hidrogen o el tripolifosfato de sodi. La força d'aquestes pastes depèn de la concentració d'aquestes substàncies en elles.

Moltes van combinades amb els blanquejadors abrasius per millorar l'eficàcia, ja que les partícules abrasives, eliminaran les taques i els components químics i blanquegen el to de l'esmalt.

Aquests agents blanquegen diluint els components que taquen les dents. Algunes pastes al seu torn també contenen una substància que deixa un rastre blau a les dents el que visualment dóna la sensació de més blancs.

El peròxid d'hidrogen irrita les genives, de manera que és bastant rar en pastes de dents blanquejadores. El peròxid de carbamida és més habitual, tot i que a dosis molt baixes.

Els mètodes amb fèrules, utilitzen aquest producte en forma gel i a unes dosis aproximades de 30%.

 

Blanquejadors enzimàtics

Aquestes pastes de dents utilitzen enzims fruiters de la papaia, pinya, i altres enzims proteolítics, com la papaïna i la bromelaina.

Actuen dissolent de manera més natural les taques de les dents. I més biodisponible.

Aquests components solen combinar-se igualment amb els anteriors.

Aquestes pastes són les mes cares, encara que són les menys agressives amb les dents i eficaçes blanquejant.

 

Strips o tires blanquejadores

Aquests productes estan molt de moda sobretot a USA, són unes tires flexibles que contenen peròxids.

Són bastant eficaçes, ja que solen portar altes concentracions de peròxids. N'hi ha prou amb 5 minuts diaris.

 

Pastes de dents amb color

Algunes pastes de dents contenen colorants blaus, per crear un efecte òptic de dissimulació del color groguenc. Encara que per descomptat l'efecte és molt làbil.

 

Altres pastes de dents, aconsegueixen estimular el color rosat de la geniva, així amb el contrast de la dent sembla que sigui més blanc, a l'anar fent servir la pasta es va adquirint el color mes rosat.

És una mica l'efecte que fa un pintallavis vermell en contrast amb les dents.

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

 

© 2016 by Clínica Dental Elisabet Sanjaume

Created by joanmarcfortunyibres